Hervormde Gemeente Hellouw

Bond tegen vloeken

Niet alleen verdedigen, maar ook uitdragen – gemeenteweek Bond tegen vloeken

 

De week van 6 t/m 12 april staat in Hellouw in het teken van de Bond tegen vloeken. Ook in Hellouw klinkt het elke zondag: God wil dat wij Zijn Naam niet ijdel, zomaar gebruiken. Gods Naam is heilig! In ons land is er een organisatie die al sinds 1917 opkomt voor de eer van Gods Naam: de Bond tegen vloeken. De doelstelling van de Bond is Nederland mooier maken wat betreft taalgebruik. Het kan mooier! Vloeken en schelden is kwetsend en onnodig.

 

Over de Bond tegen vloeken

De ‘Stichting de Bond tegen het Schenden van Gods Heilige Naam’ is opgericht op 17 september 1917. Initiatiefnemer tot de oprichting was de heer Baas uit Den Helder. Hij plaatste in 1916 in het dagblad De Standaard een oproep om een Bond tegen vloeken op te richten. De Bond tegen vloeken wordt gefinancierd door particuliere donateurs. Incidenteel ontvangt de Bond giften en subsidies van bedrijven, gemeenten en instellingen. De Bond tegen vloeken heeft circa 10 personeelsleden in dienst en is gevestigd in Veenendaal.

 

De activiteiten van de Bond tegen vloeken zijn grosso modo in te delen onder ‘zichtbaarheid’ en ‘vorming’. Publiekelijk wordt aandacht gevraagd voor de heiliging van Gods Naam. U kent ze wel, de affiches op de stations en de borden langs de weg. ‘Word geen naprater’, stond er vroeger op. Tegenwoordig kiezen we een positieve insteek: niet ongewenst benadrukken of in beeld brengen, maar positief gedrag benoemen en het goede voorbeeld geven.

 

Deze week zal tijdens de catechisatie en de gemeenteavond het werk van de Bond tegen vloeken uitgebreid aan de orde komen. Ook zal zondag 6 april de dominee stilstaan bij dit thema.

 

Over vloeken en schelden

Vloeken (blasfemie) is het misbruiken van de naam van God of van Jezus. We mogen Gods Naam en de Naam van Jezus wel gebruiken, bijvoorbeeld in gebed, maar niet als uitroep van verbazing of woede. In het derde gebod roept God ons op Zijn Naam niet te misbruiken. Scheldwoorden vallen niet onder het begrip vloeken. Hierin zijn een aantal categorieën te onderscheiden: schelden met ziektes, seksueel getint taalgebruik of op basis van geaardheid, schelden op basis van huidskleur of ras en vulgaire taal.

 

Taal is een prachtig communicatiemiddel. Taal is het onder woorden brengen van gedachten en gevoelens. De kracht van taal moet niet onderschat worden. Woorden hebben impact. Woorden zijn nooit neutraal. Een woord doet wat. Sommige woorden hebben een bijzondere lading en wegen dus zwaarder dan andere woorden. Een positief woord doet je goed, een vloek of scheldwoord doet pijn. Goede taal is voor iedereen belangrijk! Wanneer gaf u iemand een compliment? Goede woorden kunnen een medicijn zijn voor de ziel, zo lezen we ergens in de Bijbel.

 

Aanspreken op vloeken

Christenen kunnen mensen aan te spreken op schelden en vloeken, niet alleen omdat vloeken lelijk is en omdat Gods Naam heilig is, maar ook omdat God met het Woord de wereld schiep én het Woord onder ons heeft gewoon. Aandacht voor positief taalgebruik, niet vanuit kennis maar vanuit gevoel, staat centraal. Door in nabije toekomst op zoek te gaan naar samenwerkingspartners, linken te leggen die te er nog niet waren en na te denken over een zo effectief en aansprekend mogelijke boodschap op posters en in de media, hoopt de Bond Nederland mooier te maken.

 

Iemand aanspreken op scheld- of vloekwoorden kan best lastig zijn. Stel je voor dat diegene boos wordt! Of dat ze je daarna gaan pesten! Moet je er altijd iets van zeggen? Is vloeken erger dan schelden? Dit zijn lastige vragen, waar we als Bond tegen vloeken geen pasklaar antwoord op hebben.  Laat zien dat een lelijk woord of een vloek je pijn doet. Als je wordt uitgescholden, vind je dat ook niet leuk. Zo is het ook met God de Hemelse Vader. Het hondje gaat blaffen als de baas wordt aangevallen (gedachte van Calvijn). Stel je kwetsbaar op: het doet pijn. Woorden hebben impact. Laat zien dat je mens bent. En ja, je hoeft niet alles over je heen te laten komen.

 

Ga op een ontspannen manier met grof taalgebruik of vloeken om. Gebruik humor of reageer met een kwinkslag. Voorbeeld? “Mag het wat zachter? Het kan zoveel mooier!” Pak het juiste moment om iets van iemands taalgebruik te zeggen. Reageren op iemands gedrag is lastig. Probeer persoon en gedrag te scheiden. Soms wordt het vloeken of schelden erger, of iemand gaat over op fysiek geweld. Wees voorzichtig. Spreek degene er persoonlijk op aan (niet in groepsverband). Wanneer? Als diegene wat rustiger is. Geef het goede voorbeeld: wees respectvol, geef complimenten, bid en vraag om vergeving.

 

Het loopt goed af

De Bond tegen vloeken baseert zich op het derde gebod. Het gaat niet alleen om het tegengaan van het misbruiken van de Naam van God, maar ook om de loven en prijzen van de Naam. Gods Naam is heilig, groot en goed. Zijn Naam is heerlijk op de hele aarde! (cf. Ps 8). Het gaat de Bond tegen vloeken daarom niet alleen om het verdedigen, maar ook om het uitdragen van Gods Naam. Hij schiep met het Woord de wereld en roept ons op een licht te zijn. De Bond tegen vloeken wil Nederland mooier maken. Laten zien dat één van Gods Namen ‘Ik ben er’ is (cf Ex 3, 12). En als Hij er is, loopt het goed af.

 

Hellouw

U hebt het misschien gezien. Op de voetbalvereniging van Hellouw is een nieuw bord geplaatst, wat mede mogelijk is gemaakt door een plaatselijke sponsor. (zie afbeelding) Een fris bord, met een heldere boodschap. Grove taal is niet normaal!

 

Cijfers

 

97% van de ouders let op het taalgebruik van kinderen in de opvoeding

70% van de Nederlanders ervaart vloeken als vervelend

61% van de Nederlanders vindt schelden met ‘kanker’ kwetsend

 

De Bond tegen vloeken wenst de gemeente van Hellouw een mooie gemeenteweek toe!

 

Frans de Koeijer

Fondsenwerver Bond tegen vloeken

frans@bondtegenvloeken.nl